Auto invoeren; 5 dingen die veel tijd kosten

Auto invoeren Duitsland

“Kost een auto invoeren veel tijd?”

Ja, een auto invoeren kost best veel tijd. Wanneer je geen ervaring hebt met het invoeren van een auto uit Duitsland al helemaal. Deze 5 onderdelen kosten jou tijd bij het invoeren van een auto uit Duitsland:

1. Auto invoeren uit Duitsland; de aankoop bij de Duitse dealer

Voordat je een auto gaat invoeren moet je natuurlijk eerst de geschikte auto vinden. Als je jouw Duitse auto hebt gevonden start je het contact met de Duitse autodealer. De onderhandeling en de aankoop gaan in Duitsland natuurlijk iets anders dan in Nederland. Wist je dat de marge op een auto voor de Duitse dealer vaak veel kleiner is dan in Nederland? En weet jij bijvoorbeeld hoe je veilig geld kunt overmaken naar Duitsland? Wij raden aan om de koop van een auto in Duitsland telefonisch te regelen. 80% van onze klanten koopt een auto ongezien, maar mét een check die wij telefonisch uitvoeren. Het kopen van een auto in Duitsland hoeft niet extreem veel tijd te kosten, maar meestal duurt het langer dan je van tevoren denkt.

Mobile.de mobile.nl invoeren auto

Auto vinden hoeft niet moeilijk te zijn. Op Mobile.de staat heel veel Duits aanbod. Aankopen bij de Duitse dealer is wel wat lastiger.

2. Auto invoeren uit Duitsland; het transport naar Nederland

Als je de auto hebt gekocht moet deze natuurlijk naar Nederland gebracht worden. Dit kun je zelf doen, of je kunt het transport verzekerd en veilig laten regelen op een trailer. Wij raden het laatste aan, omdat dit veiliger is en daarnaast veel tijd scheelt. Wanneer je de auto zelf ophaalt moet je naar de plek in Duitsland toe waar de auto staat. Daar komen kosten bij kijken als een trein- of vliegticket naar bestemming, de brandstof voor de terugweg, een eventuele hotelovernachting. En daarnaast een tijdelijk kenteken voor Duitsland (zollkenzeichen) en een tijdelijke verzekering. Dit kenteken is slechts 5 dagen geldig en kost tussen de €200,- en €300,-. Verder is het zo dat de legaliteit van het zollkenzeichen een grijs gebied is. Officieel moet je wegenbelasting afdragen zodra je op de Nederlandse weg gaat rijden en in Nederland woont. Daarom raden wij aan om dit kenteken echt alleen te gebruiken om mee van A naar B te rijden. Maar nog beter is het om je transport door een transporteur te laten doen. Dit is vaak niet of nauwelijks duurder.

Auto Invoeren Duitsland Nederland bpm

Auto zelf halen in Duitsland? Wij raden verzekerd transport aan bij invoeren auto.

3. Auto invoeren uit Duitsland; de RDW keuring

De RDW keuring in Nederland is verplicht bij de invoer van een auto. Dit is best een tijdrovende klus. Belangrijk is dat je van tevoren een afspraak maakt, anders kun je zelfs zo de hele dag in de rij staan. Wanneer je netjes een afspraak hebt bij het RDW kost de RDW keuring je ongeveer een halve dag (afspraak maken, rijden, wachten, aanmelden, weer wachten, keuren, nog een keer wachten en afrekenen). Er zijn RDW keuringsstations door het hele land, dus je hoeft gelukkig nooit uren te rijden.

Volkswagen Golf uit Duitsland importeren RDW Keuring

RDW Keuring. Maak altijd een afspraak om nog langere wachttijden te voorkomen.

4. Auto invoeren uit Duitsland; de BPM aangifte

Als je nog nooit eerder BPM aangifte hebt gedaan is het doen van aangifte erg lastig. Naast het invullen van de BPM aangifte zelf, moet je informatie inwinnen over BPM aangifte. Hier zul je minstens een dag aan kwijt zijn. En dan nog weet je niet zeker of je de aangifte wel op de voor jou voordeligste manier hebt gedaan! Wanneer je wel ervaring hebt met de BPM aangifte en toegang hebt tot systemen en koerslijsten, zoals wij, dan gaat de BPM aangifte een stuk sneller! Daarnaast besparen wij bijna altijd geld voor onze klanten omdat wij toegang hebben tot alle manieren van BPM aangifte doen. Verschillen tussen de manieren van BPM aangifte kunnen heel groot zijn!

5. Auto invoeren uit Duitsland; de tenaamstelling en Nederlands kenteken

Als de BPM aangifte gedaan is en de BPM voldaan, dan geeft de Belastingdienst een fiscaal akkoord. Het kenteken wordt dan per post opgestuurd naar het opgegeven adres. Dit duurt 2 werkdagen, het kenteken is dan ook pas bekend wanneer deze fysiek binnen is in de brievenbus. Met de kentekenpapieren kan de tenaamstelling van de ingevoerde auto gedaan worden. Bij Importeermijnauto.nl regelen we de tenaamstelling zelf, omdat we een RDW erkend bedrijf zijn!

Kenteken invoeren auto

Conclusie: Auto invoeren kost veel tijd. 

Het gehele invoeren van een auto uit Duitsland kost ongeveer 3 weken. Je bent natuurlijk niet zelf 3 weken non-stop druk, er komt ook een hoop wachttijd bij kijken. Desondanks kost het kopen en invoeren van een auto uit Duitsland best veel tijd en gedoe. Het is zeker niet binnen een paar uurtjes geregeld en de BPM aangifte is lastig. Als je het leuk vindt kun je het zelf doen, als je geen zin hebt om zelf je auto in te voeren helpen wij je graag.

Al vanaf €400,- regelen wij het invoeren van jouw auto uit Duitsland. Wij nemen een deel van het invoer proces of de volledige invoer uit handen. Van het zoeken en aankopen van de auto, tot de BPM aangifte en tenaamstelling. Neem contact met ons op voor onze importservice.