BPM aangifte: eén van de grootste kosten die je maakt tijdens het importeren van een auto is het (verplicht) afdragen van de rest-BPM aan de overheid. Het is daarom voor jouw en ons van belang dat wij het BPM-bedrag vakkundig en secuur voor je berekenen.

BPM aangifte Nederland Duitsland

Wat is BPM

Over een auto en motorfiets in Nederland betaal je ‘Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen’, oftewel BPM. In landen als Duitsland en België betaalt men geen BPM, daarom zijn de prijzen daar beduidend lager dan in Nederland. Indien je een auto besluit te importeren naar Nederland ben je verplicht om rest-BPM aan de Belastingdienst af te dragen.
De tariefwijzigingen van BPM worden sporadisch gewijzigd, waardoor kennis en ervaring cruciaal zijn voor een actuele BPM-berekening.

Waar is de BPM afhankelijk van?

De hoogte van de BPM is afhankelijk van de leeftijd van de auto, de CO2-uitstoot en toenmalige Nederlandse nieuwprijs inclusief opties. Daarnaast spelen de werkelijke waarde en kilometerstand een belangrijke rol.

Hoe berekenen wij de BPM?

De BPM wordt berekend aan de hand van de toenmalige nieuwwaarde inclusief opties, CO2-uitstoot, leeftijd en kilometerstand van de importauto. Dit kan via een afschrijvingstabel of op basis van de koerslijst. Hier wordt gekeken naar de actuele waarde van de auto inclusief afschrijving. Wij beschikken over alle nodige officiële systemen, die de Belastingdienst ook gebruikt. Wij voeren aan de hand van het chassisnummer en andere gegevens naar eer en geweten de importauto in, binnen de regels van de wet. Om een eventuele naheffing van de Belastingdienst te willen voorkomen, voeren wij de BPM aangifte naar waarheid in.

Betaal je naast BPM, ook BTW over de importauto?

Ja, als particulier betaal je de prijs inclusief BTW in het land van herkomst. In Duitsland is dit 19%, terwijl dit in Nederland sinds 1 oktober 2012 21% is – een kleine winst!

Let op: een importauto jonger dan 6 maanden of met minder dan 6.000 km wordt door de Belastingdienst beschouwd als nieuw. Dan betaal je alsnog 21% BTW.

Als je de auto zakelijk wil aanschaffen (BTW-vrij), dan betaal je in het land van herkomst geen BTW (netto-aankoop) en in Nederland draag je 21% af aan de fiscus.

Hoe verloopt de BPM aangifte bij import?

Wij doen de BPM aangifte bij de Belastingdienst binnen de lijnen van de wet. Na uitgebreid BPM-onderzoek calculeren wij de meest gunstige BPM, zover de wet dat toelaat. Wij doen de BPM aangifte altijd in naam van de klant.

Hoe de BPM betalen?

BPM is een verplichte belastingmaatregel, daarom doen wij BPM aangifte op naam van de klant, zodat je direct per mail bericht krijgt van de Belastingdienst welk bedrag je verschuldigd bent aan de Nederlandse overheid.