Importeren jullie ook auto’s van buiten Duitsland?

auto import eu

Wij hebben het vrijwel altijd over auto import uit Duitsland. Dat komt omdat het overgrote deel van de auto’s die wij importeren uit Duitsland afkomstig is. Onlangs vertelden wij waarom het grootste deel van de importauto’s in Duitsland gekocht wordt.

Duitsland en import

De belangrijkste redenen voor import uit Duitsland zijn het grote aanbod, de prijs, de aanwezige opties en het feit dat Duitsland dichtbij ligt. Daarnaast hebben wij veel goede ervaringen met de Duitse markt, veel dealerbedrijven geven bijvoorbeeld goede garantie. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een auto kopen buiten Duitsland niet interessant kan zijn. 

Zoek binnen de EU naar een auto

Wij raden altijd aan om een auto te zoeken binnen de Europese Unie. Wanneer je een auto koopt buiten de EU maak je namelijk onnodig veel kosten. Over een auto buiten de EU betaal je namelijk invoerrechten en BTW. Die BTW is 21% over de ‘douanewaarde’. De invoerrechten bedragen ongeveer 10%. Daarnaast is het proces van importeren veel bewerkelijker dan bij een auto uit de EU. Landen als Zwitserland en de Verenigde Staten zijn daarom minder interessant voor autoimport. 

Europese Unie auto import

Oostenrijk en België

Oostenrijk en België komen bij ons op de tweede en derde plek van ‘importlanden’. Beide landen zijn lid van de Europese Unie. België kent een relatief klein aanbod van auto’s, maar de ligging is wel gunstig wanneer het om transport naar Nederland gaat. 

Verhuisgoed uit alle landen

Auto’s die meegenomen worden als verhuisgoed komen natuurlijk wel uit de meest uiteenlopende landen. Onlangs mochten wij bijvoorbeeld auto’s importeren met verhuisboedelvrijstelling uit Zwitserland, Zweden en Frankrijk. Hier lees je meer over deze vorm van auto import.

Wat zijn de verschillen?

De verschillen bij het aankopen van een auto binnen de EU zijn niet heel groot. Natuurlijk communiceer je in verschillende talen. Ook de transportkosten kunnen flink uiteenlopen als je een auto van ver koopt. Het invoeren in Nederland verschilt echter nauwelijks. Binnen de Europese Unie is alles goed geregeld, papieren komen overeen. Zorg wel dat je altijd een Certificaat van Overeenstemming bij de auto krijgt.

europa auto importeren cvo