Nederland beste infrastructuur van Europa

weg Nederland auto

De Nederlandse infrastructuur is de beste van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van het World Economic Forum. Daarmee laat Nederland landen als Duitsland, Zwitserland en Frankrijk achter zich. Het WEF onderzocht de wereldwijde concurrentiepositie van landen.

Wereldwijd derde

Wereldwijd is Nederland derde op het lijstje van het WEF over infrastructuur. Nederland (3) scoort net iets minder punten dan Hong Kong (1) en Singapore (2). Van de Europese landen, en zelfs van alle westerse landen, is Nederland de beste op het lijstje.

Nederland Hong Kong

Hong Kong scoort het beste op infrastructuur

Top 10

De top 10 wordt verder aangevuld door de Verenigde Arabische Emiraten (4) en Japan (5). Plek 6 t/m 10 worden ingevuld door alleen maar Europese landen: Zwitserland (6), Duitsland (7), Frankrijk (8), Groot-Brittannië (9) en Spanje (10).

Vergelijking concurrentiepositie

Het World Economic Forum vergeleek in totaal 140 landen met elkaar. Het WEF doet jaarlijks onderzoek naar de concurrentiepositie van landen onderling. Nederland scoort op vrijwel alle gebieden goed. Op de totale overzichtslijst van het WEF staat Nederland op een keurige vijfde plek.

auto importeren europa

Bij het onderzoek naar infrastructuur, waar Nederland dus wereldwijd derde is, werd onder andere gekeken naar de kwaliteit van de wegen, het spoornetwerk, de telefoonlijnen, de havens, de luchthavens en de elektriciteitsvoorziening.

Hoe belangrijk is een goede ranking?

Een goed functionerende infrastructuur is enorm belangrijk voor een economie. Nederland staat bijvoorbeeld eerste als het gaat om de kwaliteit van de havens en tweede als het gaat om kwaliteit van de wegen. Met deze goed werkende infrastructuur heeft Nederland meer kans op economische groei, iets wat het laatste jaar ook het geval is.

Rotterdam auto importeren

Nederland 1e op het gebied van havens. Foto: Rotterdam

File

We mogen in Nederland dan regelmatig in de file staan, het kan nog altijd stukken erger. Afgelopen week verscheen een video uit China waarop een wel heel forse file te zien is. Na de jaarlijkse vakantieweek in China keren vele miljoenen mensen weer huiswaarts. Daardoor stroomt het verkeer voor de Chinese stad Peking volledig dicht, met een file van 50 rijen dik als gevolg. Wie vanaf nu met slechts 5 rijen naast elkaar op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht in de file staat mag van geluk spreken..