Autogeen Snijden

Bij autogeen snijden, ook wel brandsnijden genoemd, wordt het materiaal rondom de snijrand verwarmd. Dit is een thermisch proces waarbij het staal via verbranding wordt gesneden. Er ontstaat een vlam door de combinatie van een brandbaar gas en zuurstof, waardoor de juiste delen van het materiaal worden verbrand en vervolgens weggeblazen worden door een extra zuurstofstraal met hogere druk. Voor deze snijtechniek is een minimumtemperatuur van 1100 graden Celsius vereist.

Wanneer deze minimumtemperatuur niet behaald wordt, kan de scheikundige reactie tussen het zuurstof en het materiaal ook niet plaatsvinden. De daadwerkelijke verbranding vindt plaats door de reactie tussen het materiaal en de zuurstof. Door de inzet van de zuivere zuurstof wordt het staal daarnaast ook nog eens beschermd tegen verbranding.

Autogeen snijden is alleen geschikt voor staal, kan door verschillende diktes platen heen snijden, is relatief goedkoop in dikker staal.

Wat is het verschil tussen autogeen snijden en plasmasnijden?

Er zijn verschillende overeenkomsten tussen autogeen snijden en plasmasnijden. Zo vindt er bij plasmasnijden geen verbranding plaats en bij autogeen snijden wel. Maar er zijn meer verschillen. De plasmasnijmachine is namelijk geschikt om met een hoge snelheid met een elektrische vlamboog door metaal, RVS en aluminium heen te snijden. Deze vlamboog zorgt ervoor dat het metaal smelt bij temperaturen tot 25.000 graden Celsius.

Het snijden met plasma gaat sneller dan met autogeen snijden en deze snijtechniek is daarentegen wel geschikt voor grotere plaatdiktes (tot 60 mm dikte), terwijl autogeen snijden alleen ingezet kan worden voor staal. Beide machines zijn uit te breiden met meerdere snijkoppen (voor snellere productie), maar autogeen snijden is hier het meest geschikt voor.

Autogeen laten snijden door Aan de Stegge

Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen op het gebied van autogeen snijwerk? Neem dan gerust contact met ons op voor het verkrijgen van meer informatie of het inschakelen van onze expertise.

Wil je weten wat het kost wanneer je autogeen snijwerk door ons laat uitvoeren? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

nl_NLDutch