BPM nog niet aangepast na WLTP

Vandaag is door staatssecretaris Snel van Financiën bekend gemaakt dat per 1 juni 2020, de bpm-tarieven gebaseerd zullen worden op de CO2-uitstoot die berekend wordt op basis van de WLTP. Dit betekent dat consumenten het komend jaar nog de dupe kunnen zijn van de ‘oude’ bpm-tarieven.

De WLTP

De WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) is een meetmethode die vorig jaar is geïntroduceerd. De CO2-uitstoot valt gemiddeld stukken hoger uit dan bij de oude meetmethode, waardoor er ook meer bpm betaald moet worden door de consument. Meer CO2, betekent immers een hoger bpm-bedrag. De staatssecretaris liet vorig jaar oktober weten dat er in mei een nieuw onderzoek zou worden uitgevoerd door TNO. Dat onderzoek is nu voltooid, ook nu blijkt dat de CO2-uitstoot van auto’s hoger uitvalt.

Met deze onderzoeksresultaten worden de CO2-tarieven volgens het ministerie per 1 juli 2020 daarom naar beneden bijgesteld. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de gemiddelde bpm-opbrengsten hoger worden, puur door de nieuwe testmethode. Omdat het bpm-bedrag afhankelijk blijft van de CO2-uitstoot, kunnen sommige auto’s wel duurder, of juist goedkoper worden.

Tussenoplossing

Vanaf de invoering van de WLTP is er een tussenoplossing geïntroduceerd, om te voorkomen dat auto’s ineens duizenden, of zelfs tienduizenden euro’s duurder worden. De CO2 mag worden teruggerekend naar de oude waardes, maar ook dit kan minder voordelig uitpakken, zo schreven we eerder. De CO2-uitstoot kan hoger uitvallen, waardoor de bpm alsnog hoger wordt.

Auto’s voor 1 september 2018 nog onder oude CO2-uitstoot

Ben jij op zoek naar een nieuwe auto? Een jong gebruikte occasion importeren uit Duitsland met de oude methoden is nog gewoon mogelijk! De WLTP-waarden gelden namelijk niet voor auto’s die eerder zijn geregistreerd. Hoe dat precies zit? Meer informatie over bpm-tarief en wltp.

Advies nodig?

Wil je advies over BPM of de invloed van de WLTP op een auto die je op het oog hebt? Importeermijnauto.nl is er voor al je vragen over auto-import! Stuur ons een mailtje of bel ons op 0297 – 712 550.

*Op dit moment is het nog onbekend wat de invloed van de WLTP zal zijn op de BPM-tarieven van de Nederlandse overheid. Wij hebben geprobeerd om de informatie zo actueel mogelijk weer te geven. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend, wijzigingen voorbehouden.