BPM-voordeel is NIET de hoofdreden voor auto import!

auto importeren bpm reden

Onlangs schreven wij er al over, er komen steeds meer geïmporteerde auto’s in Nederland. We zoomen vandaag in op de aanleiding. Veel mensen denken dat het komt door het BPM-voordeel dat je kunt halen op een import auto. Maar dit is in de meeste gevallen helemaal niet de reden dat mensen een auto in het buitenland kopen.

Auto importeren heel normaal

Het record dat in 2018 gevestigd werd laat het duidelijk zien; een auto importeren is heel normaal geworden. Maar liefst 210.000 auto’s werden in het afgelopen jaar aangekocht in het buitenland. Dat aantal bedraagt ongeveer een tiende van het totaal aantal auto-aankopen in Nederland.

Bovag: Onbalans tussen vraag en aanbod

De reden hierachter wordt vaak gezocht in het ontwijken van BPM. Doordat er op een jonge auto al een fors deel van de BPM is afgeschreven is er namelijk een voordeel te halen in de totale aankoopprijs. Toch is dit voor de meeste consumenten niet de reden om een auto te kopen in het buitenland. Brancheorganisatie Bovag bevestigde dit onlangs, zij vermeldden dat het vooral een kwestie is van ‘de onbalans tussen vraag en aanbod in Nederland’.

Hoge aanschafprijs Nederland

Deze onbalans is vrij makkelijk te verklaren. Door de relatief hoge aanschafprijzen kiezen veel Nederlanders voor een kleine auto. Zoals een Volkswagen Up, Opel Corsa, Renault Twingo of Toyota Yaris. Tweedehands worden de grotere auto’s juist betaalbaarder. Het is natuurlijk aantrekkelijker om een Volkswagen Golf, BMW 1 Serie of Audi A4 te kopen van enkele jaren oud.

Beter aanbod buitenland

Maar, omdat de nieuw gekochte auto’s klein en ‘kaal’ zijn, is er weinig aanbod. En omdat er zo weinig aanbod in Nederland is, is het logisch om buiten Nederland te kijken. De Europese Unie is er immers niet voor niets. Een auto importeren binnen de Europese Unie is simpelweg aantrekkelijk. De kans dat je als consument een auto vindt die aansluit op je wensen is veel groter.

Conclusie? Een auto importeren doe je niet (alleen) voor de BPM, maar vooral omdat er een beter aanbod is! Interesse in het importeren van een auto? Wij kennen de markt en kunnen u ondersteunen.