Steeds vaker occasion uit het buitenland

Volkswagen Golf R 2017 3

Vandaag is op veel nieuwssites te lezen dat consumenten steeds vaker een occasion uit het buitenland kopen. Uit cijfers die brancheorganisaties BOVAG en RDC naar buiten brachten blijkt dat de totale import van occasions uit het buitenland vorig jaar is gestegen naar 210.000 auto’s. Daarmee komt zo’n 10 procent van de occasions in Nederland op dit moment uit het buitenland.

De reden van het stijgende aantal occasions dat wordt aangekocht in het buitenland heeft meerdere verklaringen. De eerste reden is de mismatch tussen consument en auto op de Nederlandse markt. Wanneer het aanbod niet voldoet aan het wensenlijstje, is zoeken in het buitenland het alternatief. Ook de stijgende vraag naar tweedehands auto’s in Nederland is een oorzaak. Nederlandse bedrijven importeren occasions uit het buitenland om nog aan de vraag te kunnen voldoen.

Ook veel consumenten kopen liever een occasion in het buitenland, zonder tussenkomst van de dealer. De consument heeft, mede door veel aandacht van de media, ontdekt dat het importeren van een occasion uit het buitenland aantrekkelijk is. Met een beetje hulp is de Nederlandse registratie zo geregeld. Door te kijken naar een occasion in het buitenland heeft de koper een grotere kans om de auto te vinden die precies overeenkomst met wat hij zoekt.

Vorig jaar werden er geïmporteerde auto’s 180.000 geregistreerd. En ook de voorgaande jaren lieten een stijgende lijn zien in het aantal occasions uit het buitenland. De verwachting van de branche is dan ook dat het aantal in 2018 door zal stijgen. In januari van dit jaar werden er in ieder geval al 18.441 occasions uit het buitenland in Nederland geregistreerd.

Vooral buitenlandse occasions tussen de vier en negen jaar oud zijn populair. De (landelijk) meest geïmporteerde merken zijn Volkswagen, Renault en Opel. Met name de compacte middenklasse-auto’s zijn over het algemeen erg populair, net zoals bij de landelijke aankoop van nieuwe auto’s.