Opnieuw oproep autobranche voor aanpassing BPM

De BOVAG en Rai vereniging hebben vandaag opnieuw een oproep gedaan aan staatssecretaris Snel van Financiën. Volgens de organisatie moeten de BPM-tarieven zo snel mogelijk worden aangepast, omdat de BPM op bijna alle auto’s omhoog is gegaan na invoering van de nieuwe testmethode.

Hogere CO2-uitstoot, hogere BPM

Onlangs schreven wij al over de hoge BPM na de invoering van de nieuwe WLTP-testmethode. Bij de nieuwe testmethode, die een realistischer beeld moet scheppen van verbruik en CO2-uitstoot, valt de uitstoot van auto’s voor bijna alle auto’s hoger uit. In Nederland is de BPM afhankelijk van de CO2-uitstoot, daardoor zijn nieuwe auto’s nu onevenredig duur en kan een jong gebruikt model importeren nog voordeliger zijn. Hoe dit precies zit lees je hier.

Aanpassingen pas medio 2020

Ongeveer drie weken geleden maakte de staatssecretaris bekend dat de BPM-tarieven voorlopig nog niet worden aangepast. Nu doet de autobranche een oproep om toch eerder dan juli 2020 actie te ondernemen. De verkoopcijfers van nieuwe auto’s in de eerste zeven maanden van 2019 waren teleurstellend. In vergelijking met dezelfde periode in 2018 was er een daling van 10,2 procent.

Volgens de Bovag en de Rai Vereniging is deze daling veel extremer dan in de rest van Europa, waar de daling van de verkoopcijfers ongeveer 3 procent bedroeg in dezelfde periode. De daling is te zien in verkoopcijfers van zowel goedkope/kleine tot grote/dure auto’s. De brancheorganisaties wijten dit aan de hogere BPM door de nieuwe WLTP-testcyclus.

Auto’s voor 1 september 2018 nog onder oude CO2-uitstoot

Ben jij op zoek naar een nieuwe auto? Een jong gebruikte occasion importeren uit Duitsland met de oude methoden is nog gewoon mogelijk! De WLTP-waarden gelden namelijk niet voor auto’s die eerder zijn geregistreerd. Hoe dat precies zit? Meer informatie over bpm-tarief en wltp.

Advies nodig?

Wil je advies over BPM of de invloed van de WLTP op een auto die je op het oog hebt? Importeermijnauto.nl is er voor al je vragen over auto-import! Stuur ons een mailtje of bel ons op 0297 – 712 550.

*Op dit moment is het nog onbekend wat de invloed van de WLTP zal zijn op de BPM-tarieven van de Nederlandse overheid. Wij hebben geprobeerd om de informatie zo actueel mogelijk weer te geven. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend, wijzigingen voorbehouden.